Snabb leverans 1-2 dagar
Glasfibernät för puts och annat
Frakt från 69 kr

Steg för steg – så här armerar och putsar du fasaden

Fyra moment som krävs för att gå från tegel till en putsad fasad

FÖRBERED BEFINTLIGT UNDERLAG: Den befintliga väggen städas och allt löst material tas bort, fördjupningar fylls igen så att ytan blir het slät och fast. Om det finns större sprickor kan det vara en god idé att armera dessa med armeringsjärn.

FÖRSTÄRK KANTER OCH HÖRN: Alla kanter och hörn förstärks med skenor av plast samt en remsa armeringsnät. Det gör det möjligt att förena kanten med de nät du senare lägger på. Här köper du hörnprofiler i plast med armeringsnät.

TÄCK VÄGGARNA MED GLASFIBERNÄT OCH BRUK: Glasfibernätet (kallas ibland även för putsnät, armeringsnät, armeringsduk etc) arbetas in i en grov grundputs så att det täcks helt i ett skikt. Om du vi behover måste lägga på mer bruk för att täcka nätet skall det göras i ett tunt skikt.

AVSLUTA MED FINKORNIG PUTS: När grundputsen med glasfibernätet har härdat minst ett dygn skall det täckas med ett eller två lager av finkorning puts, så kallat ytputs. Glasfibernätet ska fortfarande ligga i den yttre tredjedelen av putsskikten. När putset har härdat är arbetet klart. Tips1 Du kan välja ett färdiginfärgat putsbruk alternativt måla putsen efteråt.

Steg för steg 1-9

Steg 1

Knacka bort löst sittande material och reparera sedan trasiga fogar och jämna ut ev. ojämnheter med bruk. Tryck in bruket i fogarna. Tänk på att väggen bör fuktas i förväg så att bruket inte torkar ifrån dig.

Steg 2

Om det finns större sprickor eller en pågående sprickbildning (dvs sprickan växer fortfarande) så skall du använda armeringsjärn som trycks in i fogarna där det finns sprickor. Finns det inte tillräckligt med utrymme måste du först frilägga fogarna. Använd ett starkt cementbruk för att fästa armeringsjärnen.

Steg 3

Mellan grundmuren och väggen fästs en sockelprofil i bruk. Syftet med sockelprofilen är att fukt från nedan inte ska sugas upp i fasadputsen. Den leder också ut regn och smältvatten från is från väggen och över grundmuren. Den ser till att fukt nerifrån inte sugs upp i fasadputsen och leder ut regn och smältvatten från väggen över grundmuren.

Steg 4

Hörn bör armeras med hörnprofiler i plast. Det gör att kanterna tål stötar och håller bättre. Använd hörnprofiler med glasfibernät. Finns i vår webbutik.

Steg 5

Dra ut grundbruket med ett slipstål eller en bredspackel av bredare variant. Är underlaget ojämnt så kan man med fördel använda en rätskiva för att göra väggen rak.

Steg 6

Tryck in glasfibernätet i det mjuka grundbruket. Överlappa ca 10 cm vid skarvar. Nätet skall täckas helt av bruket så lägg ett lite tjockare skikt.

Steg 7

Jämna till grundbruket så att ytan blir helt slät och nätet inte längre syns. Vid behov kan du för detta behöva lägga på ytterligare ett tunt skikt med bruk. 

Steg 8

Ytputsen (även kallat finputs eller slutbruk) skall alltid läggas i tunna skikt. Använd en stålskånska för att få på rätt mängd över hela ytan och dra sedan ut putsen med en tandspackel, följt av att du sedan slätar till med slipstålet eller bredspackeln.

Steg 9

Sista steget är att använda en filtputsbräda. Du kan fukta filtputsbrädan med vatten men täck på att inte använda för rikligt med vatten då det gör att ev. färg (om putset är färgsatt) eller putsens bindemedel kan dras ut.

Frakt

Frakt från 69 kr

Galet snabba leveranser

Svenskt bolag med 1-2 dagars leverans i hela landet

Direkt från fabrik

Glasfibernät direkt från fabrik ger låga priser

Enkla betalningar med Svea

Trygga, enkla och säkra betalningar med Svea